Droog trainen?

Veel gestelde fitness vraag:

Wat is de beste manier om droog te trainen? Wat kan ik dan het beste doen qua voeding? En hoe zit het met de krachttraining en cardio oefeningen? Moet ik bijvoorbeeld drie setjes van 20 herhalingen uitvoeren met een licht gewicht, of juist zwaar blijven trainen met minder herhalingen?

Antwoord:


Laten we eerst het een en ander duidelijk maken. Veel mensen halen begrippen door elkaar, droog trainen is namelijk een term die vaak gebruik wordt in de bodybuilding wereld. Het betekent dat je streeft naar een zo laag mogelijk vetpercentage, in combinatie met zoveel mogelijk spiermassa. Als je setjes van 20 herhalingen uitvoert met een licht gewicht, dan train je op spieruithoudingsvermogen. Doe je dit 4 keer per week met ook nog wat cardio oefeningen, dan zul je afvallen. Echter, als je dat verdwenen lichaamsvet niet opvult met vetvrije spiermassa, dan gaat alles hangen.

Om spiermassa op te bouwen kies je bij de fitness oefeningen voor een zwaar gewicht waarmee je 8 – 12 herhalingen kunt maken. Na verloop van tijd verzwaar je het gewicht, zodat je spieren niet gewend raken aan de intensiteit. Ga niet elke dag naar de sportschool, onthoud dat spieren groeien tijdens rustmomenten. Twee keer per week al je grote spieren trainen is voor de meeste krachtsporters ruim voldoende. Doe je daarbij drie keer per week 30 – 50 minuten cardio oefeningen en let je goed op je voeding, dan voorkom je overtollig lichaamsvet en zal je vetpercentage op een gezond niveau uitkomen, rond de 15%. Droog worden is een ander verhaal en niet van toepassing voor het overgrote deel van de krachtsporters, hierbij spreken we over een lichaamsvetpercentage van 3 – 5%.

Bekijk ook ons handige overzicht met meer dan 200 fitness oefeningen.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!