Hardlopen saai?

Hardlopen

Veel gestelde fitness vraag:
Naast krachtraining en fitness oefeningen loop ik twee keer per week hard. Hebben jullie tips om het hardlopen leuker te maken? Hoe houd ik mezelf gemotiveerd?


Antwoord:

 

Veel hardlopers kampen met een gebrek aan motivatie om te blijven hardlopen. Gebruik onderstaande hardlooptips om jezelf gemotiveerd te houden.

Hardloop tip 1:
Breek de verveling door te variëren in tempo. Wissel 3 minuten hardlopen bijvoorbeeld af met 30 seconden wandelen. Ben je gevorderd? Wissel dan 5 minuten hardlopen af met sprintjes van 100 of 200 meter.

Hardloop tip 2:
Beweeg niet als een logge olifant maar als een energiek persoon. Door iets naar voren te leunen en op je middenvoet te landen, vergroot je tevens de hardloop snelheid.

Hardloop tip 3:
Stel een doel (prestatie). Probeer bijvoorbeeld 5 km te lopen binnen 25 minuten. Na loop van tijd kun je de afstand vergroten of de snelheid verhogen waardoor je minder lang doet over dezelfde loop afstand.

Hardloop tip 4:
Stel een doel (lichamelijk). Wat wil je bereiken? Wil je 3 kg vet verliezen met het hardlopen? Conditie opbouwen? Bedenk dat spiergroei en hardlopen niet goed samengaan, zeker niet als je een beginnende hardloper bent. Lees meer over fitness en spiergroei op onze site.

Hardloop tip 5:
Gebruik facebook of twitter om een stok achter de deur te hebben. Door je vrienden te vertellen over je missie zul je minder snel opgeven.

Hardloop tip 6:
Zoek een loopmaatje. Wellicht zijn er onder je vrienden ook hardlopers. Zijn die er niet, dan kun je ook lid worden van een loopclub. Door samen met iemand te hardlopen blijf je langer gemotiveerd.

Hardloop tip 7:
Zit je er doorheen? Probeer je dan te focussen op je stappen. Tel bijvoorbeeld steeds tot 10 of 100. Dit helpt je gedachten af te leiden van de vermoeidheid.

Hardloop tip 8:
Net als bij fitness oefeningen moet je bij het hardlopen zorgen voor afwisseling en variatie. Loop je al wekenlang hetzelfde rondje, dan wordt het misschien tijd voor een nieuwe route. Het is ook aan te raden om een looproute te kiezen waarbij je niet teveel gehinderd wordt door verkeer, stoplichten, fietsers, oversteekplaatsen enz.

Hardloop tip 9:
Zorg voor de juiste voeding, zowel voor als na het hardlopen. Wil je afvallen door middel van het hardlopen? Eet dan niet tot 2 uur voorafgaande aan het hardlopen. Hierdoor zal je lichaam sneller overschakelen op de vetverbranding van je vetreserves. Na het hardlopen neem je bijvoorbeeld een stuk fruit en een eiwitshake om je tekorten direct aan te vullen en de vetverbranding op te schroeven. Wil je meer conditie opbouwen? Dan is het belangrijk om juist niet met een lege maag te starten.

Hardloop tip 10:
Zorg voor een goede vochtbalans! Neem voor het hardlopen voldoende water (minimaal 250 ml). 
Acti-vita wenst je veel succes!

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!