Spiergroei en hardlopen?

Veel krachtsporters hebben als doel om meer spiermassa op te bouwen. Uiteraard doen ze daarbij verschillende cardio oefeningen om dat laatste laagje vet weg te trainen. Hardlopen is zo’n cardio oefening die veel mensen zowel in de sportschool als in de buitenlucht vaak uitvoeren.  Maar is hardlopen wel geschikt om daarnaast voldoende spiermassa op te bouwen?

Antwoord:


Nee, met hardlopen bouw je geen spiermassa op. Ben je puur bezig om voor spiergroei te trainen? Stop dan met hardlopen. Je spiervezels zullen juist inkrimpen om ze zodoende beter en efficiënter te laten functioneren. Kijk maar eens naar het postuur van marathonlopers. Als je denkt dit effect te kunnen omzeilen door daarnaast ook nog krachttraining te doen, kom je bedrogen uit. Je lichaam zal de krachttraining als het ware negeren.
De type 1 spiervezels zullen namelijk niet op deze training reageren, via een soort verstoringseffect. Als je stopt of mindert met hardlopen zullen type 1 (en type 2) spiervezels wel kunnen groeien. Wil je toch blijven hardlopen, zorg er dan voor dat je niet langer dan 30 tot 45 minuten bezig bent en dat je hartslag niet boven de 140 uitkomt. In de praktijk zullen veel sporters het hardlopen dus vaak af moeten wisselen met korte stukjes wandelen.
Dit geldt overigens ook voor andere cardio oefeningen zoals crosstrainen, zwemmen, steppen en fietsen. Train je voor extra vetverbranding of spieropbouw, dan is het belangrijk om op de juiste intensiteit te trainen. Een hartslag tussen de 140 en 190 is wel goed voor conditie opbouw, maar zorgt sneller voor spierafbraak, minder spiergroei en minder vetverbranding.

Op zoek naar fitness informatie en fitness oefeningen? Kijk dan eens verder op onze website. Je vind er honderden artikelen over fitness, spiergroei, vetverbranding en fitness oefeningen

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!