Eiwitten

Eiwitten algemeen

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam. De betekenis van het woord proteïne daarom ook niet zo gek, het betekent ‘van levensbelang’. Het menselijke lichaam is afhankelijk van eiwitten, ze zijn noodzakelijk voor de onderhoud van je spieren en als je traint voor het herstel van je spieren en de daaropvolgende spiergroei.

Als je eet, breekt het lichaam tijdens de spijsvertering de opgenomen eiwitten af tot afzonderlijke aminozuren. Deze losse bouwstenen worden opgenomen in het bloed. Het lichaam bouwt van deze losse bouwstenen opnieuw eiwitten op en wel precies de soorten die we het hardste nodig hebben.

Van de term ‘essentiële aminozuren’ zul je vast wel eens gehoord hebben. Dit zijn de noodzakelijke aminozuren voor je lichaam die het zelf niet aan kan maken, in totaal zijn het er negen.

Eiwitten kun je splitsen in twee hoofdgroepen;

  • Dierlijke eiwitten.
  • Plantaardige eiwitten.

In dierlijke eiwitten komen alle negen essentiële aminozuren voor, in plantaardige eiwitten is dit vaak niet het geval. Voor een gezond eetpatroon kun je het beste een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten eten.

Dierlijke eiwitten:
Plantaardige eiwitten:
Melk en melkproducten
Peulvruchten
Vlees
Brood
Wild
Aardappelen
Gevogelte
Graanproducten
Vis
Groente
Ei
Sojaproducten

Biologische waarde van eiwitten

De kwaliteit van een eiwit wordt ook wel gemeten in Biologische Waarde (BW). Een eiwit met een hoge BW kan het beste door het lichaam gebruikt kan worden. Plantaardige eiwitten hebben een lage BW, dierlijke eiwitten een hoge. Eiwitten met de hoogste BW zijn ei- en whey eiwitten.

De BW zegt dus wat over de kwaliteit van het eiwit en hoe snel het door je lichaam kan worden opgenomen. Als je vaak sport is het belangrijk om iedere 3 uur een eiwitrijk product te eten. Zo zorg je ervoor dat je lichaam continue voorzien wordt van voldoende bouwstoffen en herstel en spiergroei plaats kan vinden.
Onthoud goed: onvoldoende eiwitten betekent geen of nauwelijks vooruitgang.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Zoals gezegd zijn eiwitten de bouwstenen van je spieren. Na een lichamelijke inspanning garanderen zij snel spierherstel en eventuele spiergroei. Als je onvoldoende eiwitten consumeert kun je geen spieren opbouwen. Dus hoe vaak en intensief je ook traint, als je voedingspatroon niet juist is zul je geen spieren opbouwen en ook geen vooruitgang boeken voor de spiegel. Verder is belangrijk te weten dat je spieren voortdurend worden afgebroken door lichamelijke inspanning. Hoe intensiever je traint, hoe meer spierweefsel er wordt afgebroken. Het is dus belangrijk om je lichaam goed te laten herstellen door voldoende calorieën (waaronder veel eiwitten) te eten. (Kracht)sporters en mensen met zwaar lichamelijk werk hebben dus meer eiwitten nodig dan inactieve mensen.

Over de hoeveelheid eiwitten die per dag nodig zijn, wordt vaak gediscussieerd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 0,80 - 0,85 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een persoon van 70 kg betekent dit ongeveer 60 gram eiwit per dag. Dit advies houdt echter geen rekening met intensief trainende sporters. De eiwitbehoefte bij atleten en krachtsporters is vele malen groter. De persoonlijke eiwitbehoefte is o.a. afhankelijk van de sportactiviteit, de trainingsintensiteit en het vetvrije lichaamsgewicht. Aangeraden wordt 2 tot 3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag bij intensieve sportbeoefening (zeker wanneer je fitness beoefent en streeft naar spiergroei) en 1,5 gram voor behoud van je spiermassa. Eiwitten zijn dus onmisbaar in onze voeding.

Soorten eiwitten

Melk eiwit

Goedkope vorm van eiwitten, ook wel bekent als Calcium Caseinaat. Deze eiwitten worden relatief moeilijk opgenomen en verteerd. Dit komt mede doordat melkeiwit lactose bevat, een stof die door veel mensen moeilijk verteerd wordt. 

Calcium Caseinaat is de goedkoopste eiwit variant die te koop is op de markt. Het zal je dan ook niet verbazen dat de meeste goedkope eiwitpoeders voor 90% uit Calcium Caseinaat bestaan.  

Soja eiwit

Soja eiwit is een plantaardig eiwit met een aantal positieve eigenschappen. Soja eiwit bevat een aantal stoffen die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kunnen verkleinen. Soja eiwit wordt makkelijker verteerd dan melkeiwit en bevat zeer hoge concentraties BCAA's en glutamine (aminozuren).

Ei-eiwit

Uitstekende vorm van eiwitten. Ei-eiwit is makkelijk verteerbaar, spieropbouwend en zeer goed bruikbaar voor het lichaam. Hierdoor is ei-eiwit uitermate geschikt voor mensen die vaak en intensief trainen en streven naar spiergroei.

Whey eiwit

Het neusje van de zalm. Wordt optimaal door het lichaam gebruikt. Whey eiwitten worden gemakkelijk verteerd en zijn vrijwel vrij van lactose. Whey eiwitten zijn er in 3 oplopende varianten; concentraat, isolaat en hydrolisaat.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies