Hoe ontstaat spiergroei?


Veel sportschoolbezoekers hebben maar 1 doel: spiergroei. Maar hoe ontstaat spiergroei eigenlijk? En welke factoren zijn van belang om de spieren snel te laten groeien? 

Je spieren laten groeien

Om spiergroei te bewerkstelligen moet de spier ten eerste zwaar belast worden, bijvoorbeeld door intensieve krachttraining of fitness oefeningen. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in het spierweefsel. Om het lichaam voor te bereiden op de volgende inspanning, maakt je lijf direct extra spiermassa aan. Hierdoor zorgt het lichaam ervoor dat de 'schade' bij een volgende inspanning beperkt blijft. Dit is dan ook meteen de reden waarom veel sporters op een dood punt belanden en hun spieren niet meer zien groeien. Wordt er in de eerste weken nog flinke winst aan spiergroei geboekt, in de weken erna blijft de groei flink achter. 

Hoe voorkom je dit dode punt in spiergroei?

Om een dood punt te voorkomen is het van belang om zwaar te trainen en te blijven variëren in je fitness oefeningen en fitness schema. Probeer steeds op een zwaarder niveau te trainen maar voorkom overtraining of onjuiste uitvoer van de oefeningen. Variëren kan op talloze manieren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal herhalingen die je maakt bij een bepaalde fitness oefening. Train je al geruime tijd 2 setjes met 15 herhalingen? Verzwaar het gewicht dan met 20 tot 30% en maak 3 setjes van 10-12 herhalingen. Voer je steeds dezelfde oefeningen uit, probeer je fitness schema dan eens uit breiden of aan te passen met andere oefeningen. Op onze site staan meer dan 200 verschillende fitness oefeningen beschreven, er is dus altijd genoeg keus! Varieer ook tussen oefeningen waarbij je een barbell (stang met gewichten), dumbbells (losse gewichten), toestellen of alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt. 

Onthoud goed: als je voldoende varieert met het aantal sets, herhalingen, intensiteit en de verschillende fitness oefeningen, zullen je spieren sneller groeien en belandt je minder snel op een dood punt. 

Naast een goede training zijn er nog veel meer factoren die in orde moeten zijn om voor zoveel mogelijk spiergroei te zorgen. De allerbelangrijkste factor is je voeding. Als dit niet in orde is, wordt het heel moeilijk om goede resultaten te boeken. Wil je meer lezen over goede voeding? Bekijk dan hier onze artikelen over voeding. 
 

Ook nuttig om te lezen: 
Tips voor een perfecte training 
Erfelijke aanleg en resultaten boeken 

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies