Moe ondanks fitness?


Veel mensen die regelmatig aan krachttraining en fitness oefeningen doen klagen over het feit dat ze zich moe en niet fit voelen. Er wordt hard getraind, goed op de voeding gelet en vaak aanvullende supplementen of vitamine preparaten ingenomen.

Toch moe ondanks fitness en talloze inspanningen?

Hoe kan het toch zo zijn dat je niet fit bent en geen vooruitgang boekt?

Er zijn een aantal belangrijke factoren die waar je ook rekening mee moet houden. Sterker nog, ze zijn vaak van doorslaggevend belang.
Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je voldoende nachtrust krijgt. Misschien slaap je wel te weinig? Gemiddeld heeft een mens 8 uur slaap per nacht nodig. Daarnaast kan het ook zijn dat je te onregelmatig of op wisselende tijden slaapt. Wanneer je doordeweeks keurig om 10 uur naar bed gaat, maar in het weekend later dan 2 uur ‘s nachts, is het niet zo gek dat je moe bent.

Let goed op je voeding en eventuele supplementen

Eet je echt wel zo goed? Veel mensen denken vaak ten onrechte dat hun voeding in orde is. Gebruik je supplementen om je eventuele tekorten te compenseren? Als je vaak moe en futloos bent, schrijf dan eens op wat je dagelijks eet. Wellicht kom je tot de conclusie dat je te weinig eet en je daarom niet fit voelt. Een krachtsporter van 80 kg verbrand dagelijks meer dan 3000 kcal!
Probeer deze calorieën te verdelen in 6 kleine maaltijden per dag door elke 3 uur te eten. Een ideale verhouding in voedingsstoffen is 25% eiwitten, 55% koolhydraten en 20% (goede) vetten. Grofweg komt dit neer op 180 gram eiwit, 400 gram koolhydraten en 100 gram vet.
Natuurlijk is het ook van belang wat je binnenkrijgt. Bij het ontbijt en de lunch zijn bruin brood, gekookte eieren, brinta, havermout, magere kwark, fruit en mager beleg als kipfliet en rosbief goede keuzes. Bij het avondeten kun je het beste kiezen voor biefstuk, mager rundvlees, gegrilde kip, kalkoen, tonijn, aardappelen, pasta, broccoli, erwten, bonen, bloemkool, asperges of spruiten.
Vermijd zoveel mogelijk ongezonde producten als volle melk, vette kaas, snoep en gefrituurde producten.

Drink veel water! Water helpt namelijk de voedingstoffen te transporteren naar je spieren. Bovendien verwijdert water de afvalstoffen uit ons lichaam. Probeer dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. Bij intensieve krachttraining of in de zomer is het verstandig om zelfs 3 of 4 liter water per dag te drinken.

Overdrijf het fitnessen niet

En dan is er natuurlijk nog je training. Het is erg belangrijk om niet te lang of te intensief te trainen. Veel krachtsporters gaan als een gek te keer in de sportschool, talloze fitness oefeningen uitvoeren en trainen vaak langer dan 60 minuten. Natuurlijk moet je hard trainen en niet binnen een kwartier weer buiten staan, maar er zijn grenzen. Je zult geen resultaten boeken en spiergroei bewerkstelligen als je continu je spieren overtraind en urenlang in sportschool rondloopt.

Tussen je trainingen moet daarom je minimaal 1 rustdag houden. Heb je nog spierpijn van de vorige keer? Train dan die spiergroepen in ieder geval niet, doe wat cardio oefeningen of sla een dagje over zodat je spieren geheel hersteld zijn. Daarnaast is het goed om eens lekker te ontspannen door middel van een massage of in de sauna.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies