Stretching


Stretching is het rekken en strekken van spieren. Stretching wordt gebruikt om spiergroepen voor te bereiden op een inspanning die komen gaat of om de lenigheid van spiergroepen te verbeteren. Ook wordt het soms gebruikt direct na het sporten, fitness oefeningen of bij blessures.
De meningen over het nut van stretchen zijn verdeeld. Veel sporters zijn van mening dat het geen enkel nut heeft om te rekken en strekken voor of na de training. Andere sporters zweren juist bij een uitgebreide stretchsessie. De waarheid zal in het midden liggen. Wanneer er doelgericht en op een goede manier stretching wordt toegepast, kan het zeker een positief effect hebben op de spieren en resultaat van de training.
Niet iedereen is even lenig of flexibel. De mate van lenigheid en flexibiliteit is o.a. afhankelijk van je leeftijd en vorm van de gewrichtsvlakken. Door vaak te rekken en de pijngrens van de receptoren in de spieren te verhogen, wordt de spier meer flexibel en kan verder opgerekt worden. Een goed voorbeeld hiervan is het rekken van de hamstrings. Met gestrekte benen probeer je zover mogelijk met je handen richting de grond te gaan. Doe je dit nooit, dan kan je de grond waarschijnlijk niet aanraken met je vingers. Doe je dit regelmatig, dan kom je steeds verder. Sommige mensen kunnen zelfs hun handen plat op de grond leggen wanneer de benen gestrekt zijn.
 

Wat moet je niet doen bij stretching?

Voorkom verend rekken, dit is een oude methode die niet meer wordt toegepast omdat het de kans op verrekken van spieren vergroot. Voorkom (teveel) pijn bij het rekken en strekken. Natuurlijk moet je de desbetreffende spier licht voelen, maar als je direct pijn voelt, rek je de spieren teveel op.
Onthoudt goed dat stretching geen warming up of cooling down is. Voordat je gaat trainen moet de temperatuur van je spieren verhogen. Het doel van stretchen is de spieren op lengte te brengen en de bloedtoevoer te verbeteren.


Wat is een goede stretchmethode?

Probeer tussen de 10 en 20 seconden te stretchen. Begin voorzichtig en verhoog de stretch totdat je een licht rek in de spieren voelt.


Wat zijn de positieve effecten van stretching?

Als je regelmatig en op een goede, veilige manier stretcht, zul je snel leniger worden. Ook zal de bloedtoevoer naar de botten en spieren toenemen en minder melkzuurvorming optreden. Sommige onderzoekers zijn van mening dat de spierpijn na intensieve training veel minder wordt na goed stretchen van de spieren.

Hieronder vind je stretching (rek) oefeningen per spiergroep.

Stretching (rek) oefeningen voor de borstspieren

 

Stretching (rek) oefeningen voor de rugspieren

 

Stretching (rek) oefeningen voor de schouders

 

Stretching (rek) oefeningen voor de biceps

 

Stretching (rek) oefeningen voor de triceps

 

Stretching (rek) oefeningen voor de onderarmen en polsen

 

Stretching (rek) oefeningen voor de kuitspieren

 

Stretching (rek) oefeningen voor de hamstrings

 

Stretching (rek) oefeningen voor de dijbenen

 

Stretching (rek) oefeningen voor de aanvoerders

 

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies