Fitness voor tieners


Wat is er nou allemaal waar van de verhalen die er gaan over het beoefenen van fitness oefeningen, krachttraining of bodybuilding op (zeer) jonge leeftijd? Kun je als tiener gewoon lekker je gang gaan in de sportschool? Moet je oppassen voor zware krachttraining als je nog in de groei zit? Of misschien moet je het trainen met gewichten helemaal niet doen als tiener?

De voordelen van fitness oefeningen op jonge leeftijd:

 • Sterkere spieren, pezen, gewrichten en botten (betere sportprestaties)
 • Stabieler gewicht (minder kans op overgewicht).
 • Kleinere kans op hoge bloeddruk op latere leeftijd.
 • Meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld.
 • Gezonder en gelukkiger gevoel.
 • Sneller herstel na een inspanning.
 • Sneller herstel bij een blessure.
 • Betere prestaties op school.
 • Perfecte basis voor een goed figuur op latere leeftijd.

De meeste tieners die fitnessen houden er vaak, zonder er op te letten, vrijwel automatisch een gezonder voedingspatroon op na. Dit is ook een groot voordeel!

De nadelen van fitness oefeningen op jonge leeftijd:

 • Grote kans op blessures aan de groeischijven, met als gevolg dat de groei belemmerd kan worden.
 • Pijn en vergroeiingen aan gewrichten/botten.
 • Overige blessures.

Wanneer er sprake is van 1 van deze 3 punten gaat het vrijwel altijd om een veel te zware training, slechte techniek en slechte begeleiding. Als er als tiener wordt begonnen met fitness/krachttraining moet er altijd een goede begeleiding aanwezig zijn, dit voorkomt nare blessures.

Hoe kun je als tiener goed en veilig trainen?

 1. Begeleiding (door bijvoorbeeld een fitnessinstructeur) tijdens het trainen is heel erg belangrijk.
 2. Niet elke tiener is hetzelfde, voor ieder individu zal er een Fitness schema op moeten worden gesteld om optimaal en veilig te kunnen trainen.
 3. Zorg voor veel variatie in het trainingsprogramma, dit is niet alleen goed om optimale resultaten te behalen, maar ook om het extra lang vol te houden.
 4. Techniek is belangrijker dan het gewicht. Tieners willen zich graag bewijzen tegenover hun vrienden en kiezen eerder voor een zwaar gewicht dan voor een goede trainingstechniek. Het is van belang dat er van jongs af aan een goede techniek wordt aangeleerd.
 5. Zoals elke sporter moeten tieners extra goed naar hun lichaam luisteren. Train geen spiergroep(en) wanneer er nog spierpijn aan wordt gevoeld, om overtraining en blessures te voorkomen.

Tabel: weerstandsbelasting naar leeftijd (globaal).

Leeftijd

Gewicht en herhalingen bij fitness oefeningen

Jonger dan 13 jaar

Gebruik geen gewicht of een heel licht gewicht, zonder al te veel moeite moeten er meer dan 20 herhalingen gemaakt kunnen worden met het gekozen gewicht. Weerstandtraining op deze leeftijd is alleen voor het plezier. Maximaal twee keer per week 10 tot 20 minuten.

13 – 14 jaar

Gebruik een licht gewicht waarmee minimaal 15 correcte herhalingen mee gemaakt kunnen worden. De krachttraining inclusief ‘rust’ mag maximaal 40 minuten in beslag nemen.

14 – 15 jaar

Gebruik een zwaarder gewicht waarmee minimaal 12 correcte herhalingen mee gemaakt kunnen worden. De krachttraining inclusief ‘rust’ mag maximaal 50 minuten in beslag nemen.

15 – 16 jaar

Gebruik een zwaarder gewicht waarmee minimaal 10 correcte herhalingen mee gemaakt kunnen worden. De krachttraining inclusief ‘rust’ mag maximaal 60 minuten in beslag nemen.

17 – 19 jaar

In principe gelden er voor tieners boven de 17 jaar geen aparte richtlijnen. Wel moet er rekening gehouden worden met de trainingservaring op deze leeftijd. In deze groep zitten veel beginnende sporters. Gebruik zeker in de eerste maanden van de krachttraining een licht gewicht waarmee 12 tot 20 herhalingen gemaakt kunnen worden. Bouw langzaam op naar zwaardere gewichten en minder herhalingen.

Opmerking: Wanneer de tiener nog niet in de groeispurt is geweest, houd dan de adviezen aan die bij de leeftijd staan van een 13 – 14 jarige.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!