Sporten tegen je buikje?

Veel mensen sporten bijna elke dag en letten goed op hun voeding. Toch krijgen ze dat buikje maar niet weg. Moeten ze nog meer gaan trainen? Of is er een risico dat er teveel wordt gesport? Hieronder geven we antwoord op deze veel gestelde vraag.


Allereerst is het belangrijk om je BMI en vetpercentage vast te stellen. Is je BMI niet te hoog? Heb je wel een gezond vetpercentage? Voor een normaal gewicht geldt een BMI van 18,5 tot 24,8. Voor mannen van 18 tot 30 jaar geldt een gezond vetpercentage van ongeveer 15%. Voor vrouwen in deze leeftijdscategorie is dit 25%. Zit je hier (ver) boven? Dan verklaart het meteen je buikje. Bij mannen stapelt het vet zich het snelste op rond de buik. Vrouwen kunnen dit ook hebben, echter slaan zij meer en sneller vet op rondom de heupen en bovenbenen.
Heb je overtollig vet op je buik en wil het maar niet weg, dan zal je toch nog iets meer moeten bewegen en in de gaten houden hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt. Lees ook eens ons artikel over het eten van de juiste voeding. Dit is van doorslaggevend belang als het gaat om afvallen en resultaten boeken.
Ook belangrijk: afvallen kan met duursporten en cardio oefeningen, maar gecombineerd met krachttraining (fitness oefeningen) heb je een blijvender effect en verbrand je na de training bovendien nog eens veel meer calorieën. Als je meer spiermassa hebt, heeft je lichaam namelijk meer energie nodig om die spiermassa te behouden.

Naast training en voeding speelt je lichaamsbouw ook een rol. Een mesomorf (zandlopertype) bereikt veel sneller een strakke buik (of zelfs een wasbordje) dan een endomorf (appel of peertype). De meeste mannen zijn ‘appels’, de meeste vrouwen zijn ‘peren’. Lees ook eens het artikel over erfelijke aanleg en resultaten boeken.


Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!