De juiste voeding voor spieren
De weg naar een atletisch, gespierd en strak lichaam is voor de meeste mensen een hele lange, vaak onmogelijke weg. Samengevat zijn er een drietal punten waar je op moet letten. Allereerst moet je beginnen met een fitness schema met goede fitness oefeningen. Voor een goede ontwikkeling van je spieren moeten ze geprikkeld worden door de juiste impulsen in de sportschool. Ten tweede is het belangrijk dat je je vetverbranding omhoog schroeft en cardiovasculaire training doet om van je overtollige vetmassa af te komen. Aan de derde factor in dit geheel, de voeding, wordt vaak niet veel aandacht besteedt. Hoe hard je ook traint, zonder de juiste voedingsgewoonten zul je nooit je uiteindelijke doel bereiken, bijvoorbeeld afvallen, spiergroei of een atletisch lichaam opbouwen.
De verkeerde voeding strategie
Helaas denken veel mensen nog steeds dat ze minder moeten eten om af te vallen. ‘Als ik heel weinig eet en veel sport verbrand ik veel calorieën en val lekker veel af’.. Helaas, je zult al snel teleurgesteld worden. Dit komt namelijk door het feit dat sporters extra voedingsstoffen nodig hebben. Als je te weinig eet, krijg je deze voedingsstoffen maar in geringe mate binnen. Een ernstig brandstoftekort is het gevolg waarop vervolgens roofbouw op je lichaam wordt gepleegd. Je lichaam begint dan eiwitten uit het eigen weefsel (spieren) af te breken voor energie. Met als gevolg het tegenovergestelde van wat je aanvankelijk voor ogen had, wordt bereikt; blessures, een slechte gezondheid en ziekte. Als je te weinig voedingsstoffen consumeert gaat je lichaam heel zuinig om met de energie die het wel binnenkrijgt, het schakelt over op de zogenaamde ‘survival stand’. In de ‘survival stand’ wordt elke calorie angstvallig door het lichaam vastgehouden en vrijwel meteen opgeslagen in de vetweefsels. Je raad het al, je mag dan misschien wel gewicht verliezen, je verliest echter geen vet, maar spiermassa.
De juiste voeding strategie
De weg naar een atletisch, gespierd en strak lichaam is heel simpel: door vaker op de dag, kleinere porties te gaan eten. Je lichaam leert hierdoor efficiënt met voedingsstoffen om te gaan, met een verhoogde stofwisseling (vetverbranding, metabolisme) als gevolg! Het beste kun je dus meerdere kleine maaltijden per dag eten. Als je voorheen 3 maaltijden per dag at, moet je deze gaan verdelen in 5 tot 6 kleinere maaltijden. Dit betekent automatisch dat je minstens iedere 3 uur moet eten. De voordelen van dit eetpatroon zijn onder andere:
- Door de constante bloedsuikerspiegel zal je meer energie hebben, jezelf fitter voelen en minder last hebben van stemmingswisselingen.
- Je vetverbranding zal een stuk sneller gaan.
- Je hebt minder trek in zoete, vette, hartige tussendoortjes.
- Door een gelijkmatiger glucoseniveau werken je hersenen een stuk beter.
- Je lichaam zal nooit overschakelen op de ‘survival stand’.
Wat moet je nou precies eten?
Eet veel hoogwaardige eiwitten zoals witte vis, kip, mager rundvlees, tonijn en kalkoen. Bij koolhydraten kies je voor zetmeelrijke koolhydraten zoals havermout, bruine rijst, aardappelen, groenten en v.
olkoren producten. Kies ook voor vezelrijke koolhydraten zoals rauwe groenten, groene bonen, bloemkool, asperges, spruitjes, spinazie, sla, boerenkool, broccoli etc. Let ook op het soort vet dat je eet. Verzadigde vetten zal je moeten vermijden, deze verhogen je slechte cholesterolgehalte, het LDL cholesterol. Het is ook van belang dat je veel vezels eet. Deze komen voornamelijk voor in groenten, granen, fruit en noten. Een vezelrijke voeding geeft sneller een verzadigd gevoel en verlaagd de opname van vetten. Je zult hierdoor ook minder snel naar een vette hap grijpen. Naast alle voedingstips is het belangrijk veel water te drinken.
Vooral tijdens het afvallen komen er veel afvalstoffen vrij die dan sneller afgevoerd kunnen worden. Overigens voorkomt veel water drinken ook spierafbraak en stimuleert het de stofwisseling. Drink per dag minimaal 2 á 3 liter water. Dat veel beweging het afvallen stimuleert weet iedereen. Naast deze beweging kun je door krachttraining je hoeveelheid spiermassa vergroten en je stofwisseling nog meer verhogen. De hoeveelheid spiermassa bepaalt namelijk ook de hoogte van je energiebehoefte. Spieren verbruiken immers energie, vetmassa niet. En nog even dit: maak het diëten niet te zwaar. Als je zorgt dat je je zes dagen per week aan een voedingspatroon houdt, mag je één dag tot 1000 calorieën meer eten dan normaal.
Adv. Drive-in show met DJ huren voor uw feest?