Gebrek aan slaap


Fitness en slapen

Voor intensieve krachtsporters is voldoende slaap cruciaal. Tijdens onze slaap treden er namelijk allerlei veranderingen op in het lichaam. Het lichaam en de spieren ontspannen zich, hersengolven vertragen, evenals de ademhaling en de hartslag.

Maar nog veel belangrijker; als je slaapt, stijgt de groeihormoonspiegel in je lichaam, dit zorgt voor spierherstel en een toename van spieropbouw en spierkracht. Zoals gezegd hangt de hoeveelheid slaap die je per nacht nodig hebt af van veel factoren. Gemiddeld is 8 tot 10 uur voldoende. Als je minder dan 6 tot 7 uur slaapt verspil je eigenlijk je trainingsinspanning en zullen je resultaten achter blijven.

De nacht kan worden opgedeeld in 4 tot 5 slaapcycli van elk 90 tot 120 minuten;

Fase 1 (NREM1, lichte slaap) - Overgangsfase tussen waken en slapen (enkele minuten)
Fase 2 (NREM2, lichte slaap) - Begin van de echte slaap (40 – 55 minuten)
Fase 3 (NREM3, diepe slaap) - Overgangsfase naar diepe slaap (enkele minuten)
Fase 4 (NREM4, diepe slaap) - Fase van de diepe slaap (15 – 20 minuten)
Fase 5 (NREM5, droomslaap) - REM slaap (18 – 24 minuten)

Na de laatste fase, de remslaap, ontwaak je even (vaak onbewust) en begint de gehele slaapcyclus weer opnieuw. Dit gebeurt dan, afhankelijk van de hoeveelheid slaap, 4 tot 5 keer. De eerste 3 slaapcycli worden ook wel kernslaap genoemd, de overige cycli restslaap.

Beoefen je fitness oefeningen? Dan kun je hier en compleet overzicht vinden. 
Een compeet overzicht van fitness schema's vind je hier

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies