Whey eiwit

Waarom Whey eiwit?

Whey eiwit, wat kan het voor jou betekenen? Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat whey eiwit goed voor je is. Van de één hoor je positieve verhalen over whey eiwit, van de ander hoor je negatieve reacties of zelfs de grootste onzin.

Wat voor functies heeft Whey eiwit echt voor je lichaam, spieren en vooruitgang?

Hieronder leggen we het uit.

Whey eiwitten en spieren

Whey eiwit is een compleet eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat die nodig zijn voor het herstel en groei van je spieren. Omdat je gehele lichaam voornamelijk uit water en spieren bestaat, is whey eiwit niet alleen handig bij krachttraining, maar zelfs noodzakelijk voor elk lichaam om gezond en in leven te blijven. In tegenstelling tot vele andere eiwitsoorten (zoals melk eiwit) heeft whey eiwit een bijzonder hoge biologische waarde. Door de zuiverheid en de aminozuren samenstelling wordt tussen de 70 en 85% van de eiwitten binnen 45 minuten door je spieren opgenomen. Dit is zeer hoog, zeker omdat de maag en darmen veel eiwitten kapot maakt. 

Whey eiwit supplementen

Whey eiwit supplementen zijn vaak afkomstig van koeienmelk en worden in poedervorm aangeboden. Ze bevatten geconcentreerde wei-eiwitten, vaak zo rond de 70 á 80% en zijn nagenoeg vrij van lactose of melkvetten. Om goed te kunnen groeien en je spieren te voorzien van voldoende eiwitten wordt aangeraden ongeveer 2 – 3 gram eiwit per dag, per kg lichaamsgewicht te eten. Weeg je 80 kg, dan moet je dus minimaal 160 gram eiwit consumeren voor optimaal resultaat. Natuurlijk haal je een groot deel van je eiwitten uit de normale voeding. Echter, blijkt dit in de praktijk erg lastig te zijn. Vaak zijn we niet in staat om de benodigde eiwitten te eten, zijn we druk op werk, school etc. waardoor er snel een tekort optreedt, met tegenvallende resultaten als gevolg. Een eiwitsupplement kan dan zeker uitkomst bieden. Binnen no-time bereid je een lekkere shake, waarmee je je spieren direct voorziet van belangrijke voedingsstoffen.

Whey eiwit, spieropbouw of afvallen?

Whey eiwit kun je voor elk trainingsdoel gebruiken. Sporters die meer spiermassa willen gebruiken het vaak als extra eiwitshake en aanvulling tussen normale eetmomenten door. Wil je afslanken, dan kan dat ook prima met whey eiwit. Je vervangt je maaltijd of tussendoortje dan simpel voor een eiwitshake. Op deze manier kies je voor een gezond alternatief zonder veel dik makende vetten en suikers.
 

Whey eiwit, wei eiwit of whey protein?

Handig om te weten: Whey eiwit is hetzelfde als wei eiwit (wei is de Nederlandse vertaling voor whey) en Whey protein  (Protein is de Engelse vertaling voor eiwit). Er zit dus geen verschil tussen deze drie verschillende namen.

Voordelen van Whey eiwit

Whey eiwit heeft voor zowel sporters als niet-sporters erg veel voordelen, lees ze hieronder:

Voordelen voor sporters:

  • Snel spierherstel na (kracht)training.
  • Toename van spier en krachtopbouw na fitness of (kracht)training

Voordelen voor sporters en niet-sporters:

  • Beperking van spierafbraak
  • Een sterk verbeterd immuunsysteem
  • Optimaliseren van vetverbranding
  • Sneller (spier)herstel bij lichamelijke inspanning of ziekte
  • Handig voor tussendoor als caloriearme, vetarme, suikerarme eiwit shake.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!