Fitness en cardio oefeningen om je doelen als afvallen of spiergroei te behalen!          Gratis verzending vanaf € 15,-         Gratis fitness & voedingsschema's

Eet jij veilig?

Gemiddeld lopen in een half jaar tijd meer dan een half miljoen mensen een voedselvergiftiging op. Bedroven producten en een slechte hygiëne zijn meestal de oorzaak. Eet veilig en voorkom dat je ziek wordt.

Hieronder hebben wij de beste tips op een rijtje gezet om veilig te kopen, koken en te bewaren.

Koop veilig tips

  • Let altijd op de houdbaarheid als je wat koopt
  • Ben je overgevoelig of allergisch voor bepaalde producten? Weet dan wat je kiest.
  • Vraag de verkoper hoe lang iets houdbaar is als dat niet wordt aangegeven op het product(in geval van fruit, groenten, vlees en vis bijvoorbeeld).
  • Kies verpakkingen die er mooi/normaal uit zien. Een blik met soep of groenten die bol staat, is waarschijnlijk bedorven.
  • Kies voor fruit en groenten zonder plekjes, deze blijven langer goed.
  • Eet vis het liefst op de dag van aankoop op.
  • Verse vis kun je herkennen aan heldere ogen die een beetje bol staan. Ruikt de vis naar ammoniak of ziet het er niet vochtig en glanzend uit, dan is de vis bedorven.
  • Koop je gekoelde producten het liefst als laatste.
  • Gebruik een koeltas als je vanaf de supermarkt nog lang onderweg bent naar huis.
  • Zware producten leg je bij voorkeur onderop in de boodschappenmand of tas. Zo voorkom je beschadigingen waardoor producten eerder bederven.

Kook veilig tips

  • Was goed en regelmatig je handen. Op je handen zitten namelijk veel bacteriën en virussen die in het eten (en daarna in je lichaam) terecht kunnen komen. Goed handen wassen betekent minimaal 15 seconden met zeep en stromend water. Verwijder ook vieze randjes onder je nagels. Droog je handen af met een schone en droge handdoek.
  • Gebruik schoon keukengerei. Verwijder voor het afwassen de etensresten van het bord en bestek.
  • In verband met de hygiëne is het verstandig om meerdere snijplanken in huis te hebben (voor groente, vlees, brood en vis).
  • Vervang vaatdoekjes en theedoeken regelmatig. Als je deze langere tijd gebruikt, zitten ze vol bacteriën die je ziek kunnen maken.
  • Gebruik geen afwassponsje maar een afwasborstel.
  • Houd gaar en rauw eten apart. Rauwe vlees en vis bevatten veel bacteriën, zorg ervoor dat deze niet in aanraking komen met gaar eten.
  • Vlees kan snel bederven. Ruikt het vlees vies of onprettig? Twijfel niet en gooi het weg.
  • Maak kip en varkensvlees altijd door en door gaar. Als de kip of varkensvlees helemaal wit is van binnen, is het gaar. Rundvlees hoeft niet door en door gaar te zijn, dit komt omdat de binnenkant geen ziekteverwekkende bacteriën bevat. Het is wel belangrijk om de buitenkant goed te verhitten.
  • Kijk uit met rauw vlees (filet americain, niet doorbakken tartaar of carpaccio), ei-eiwit wat niet gestold is, vis uit de koeling (zalm, paling) en rauwmelkse zachte kazen (brie, gorgonzolaof camembert).
  • Ontdooi vlees in de koelkast met een afgedekte bord of schaal. Gebruik geen aanrecht, warm water of verwarming. Bij kleine stukken vlees kan de magnetron gebruikt worden.
  • Was of schil groenten en fruit goed voordat je het opeet. Op de schil kunnen namelijk bacteriën als listeria en salmonella zitten.

Bewaar veilig tips

  • Ruim je aangeschafte boodschappen direct op. Vooral gekoelde producten kunnen snel in kwaliteit achteruit gaan. Kijk uit bij zonnige dagen of een warme auto.
  • Richt je koelkast goed in. Zet eten met de kortste houdbaarheiddatum vooraan.
  • Zet vis en vlees onderin de koelkast, dit is de koudste plek.
  • Bewaar groenten in een groentela.
  • Bewaar eieren in de koelkast, dit verkleint de kans op bederf.
  • Lees goed de bewaaradviezen. Gekoeld bewaren betekent in de koelkast bij 4-7 °C. Koel bewaren betekent in een voorraadkast bij 15-20 °C.
  • Een houdbaarheidsdatum geldt alleen voor ongeopende producten.
  • Is een product open, dan staat er soms op de verpakking beschreven hoe lang het houdbaar is na openen.
  • Maak de koelkast 1 keer per maand schoon met een sopje. Droog de koelkast vervolgens met een schone en droge doek, anders ontstaan er wederom bacteriën. Bewaar het eten in de tussentijd in een koelbox met koelelementen.
  • Stel je vriezer in op minimaal -18 °C en zorg dat hij niet overvol is.
  • Vries ontdooide producten niet opnieuw in.
  • Gebruik je een vriezer en liggen er regelmatig producten voor lange tijd in? Gebruik dan stickers om later te zien wanneer de producten de vriezer zijn ingegaan.

Tip: Lees meer over sportvoeding, supplementen, afvallen of spiergroei.

slank en fit pakket