Vetten

Vet, belangrijker dan je denkt!

Algemeen

Vet, bij velen het woord dat zorgt voor koude rillingen over de rug. Vet is slecht en bij een goede voeding moet je alle vetten vermijden, wordt er vaak gedacht. Als men vervolgens aan het diëten is, worden alle voedingsmiddelen waar ook maar een beetje vet inzit geschrapt. Toch is het niet slim al het vet radicaal uit je dieet te verbannen. Sommige vetten zijn namelijk helemaal niet zo slecht, ze zijn essentieel voor een gezond en sterk lichaam, zeker wanneer je vaak fitness beoefent en het je doel is om spieren op te bouwen. Er zijn zelfs vetten die de vetverbranding doen activeren!

Functie van vetten

De vetten in onze voeding zijn net als koolhydraten en eiwitten macro voedingsstoffen, voedingsstoffen waar we dagelijks grote hoeveelheden van nodig hebben. Vetten hebben veel positieve functies in het lichaam;

  • Vet is nodig voor de groei en voortplanting.
  • Vet speelt een belangrijke rol voor een gezonde huid
  • Vet zorgt voor een goed transport van energie in het lichaam.
  • Vet beschermt vitale organen en je botten tegen bijv. stoten.
  • Vet is een goede warmte regelaar.
  • Vet levert linolzuur en linoleenzuur die zorgen voor de opbouw van nieuwe lichaamscellen, bijv. spiermassa!
  • Al met al zorgt vet voor het goed functioneren van het lichaam.

Het grote en bekende nadeel is dat ze een hoge energetische waarde hebben.

Eén gram vet levert namelijk 9 kcal energie.

Dit is meer dan twee keer zoveel in vergelijking met de hoeveelheid energie die vrijkomt bij de verbranding van koolhydraten of eiwitten. Deze leveren namelijk maar 4 kcal per gram. Dit is ook de reden dat je er niet te veel van moet nuttigen. Een overschot aan vetten in je dagelijkse voeding lijdt dus ook sneller tot een overschot aan calorieën, die vervolgens (als ze niet verbruikt worden) door je lichaam worden opgeslagen in lichaamsvet.

Vetten in het lichaam

Simpel gezegd bestaat een vetcel uit een celkern met daaromheen een zakje, het celmembraan. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, vult de vetcel de ruimte (het celmembraan) met vetzuren. Verbruik je meer calorieën dan je binnenkrijgt dan loopt de inhoud weer uit het celmembraan.

Helaas zijn er meer factoren die een rol spelen bij de opslag van vetten. De hoeveelheid vetcellen is namelijk erfelijk bepaald. Mensen met meer vetcellen dan gemiddeld hebben meer aanleg voor overgewicht. Wanneer mensen met weinig vetcellen een overschot aan vet binnenkrijgen, kan het lichaam het vet dus op veel minder plaatsen opslaan.

Verzadigde en onverzadigde vetten

\We kunnen de vetten opdelen in onverzadigde vetten en verzadigde vetten. De onverzadigde worden ook wel ‘goede vetten’ genoemd en de verzadigde ‘slechte vetten’. Slechte vetten zitten vooral in producten van dierlijke oorsprong. Er zijn ook plantaardige vetsoorten met veel verzadigd vet, zoals cacao, kokos en kokosolie en palmolie.\

Van onverzadigd vet is aangetoond dat het goed is voor de cholesterolwaarde. Van vette vis weten we dat deze goede vetten bevat. Maar hoe zit het eigenlijk met de producten die we dagelijks consumeren?

Bronnen van onverzadigde, goede, gezonde vetten zijn onder andere:

  • Alle soorten olie, zoals arachide-olie (pindaolie), maïsolie, olijfolie, slaolie, sojaolie en zonnebloemolie.
  • Dieethalvarine en dieetmargarine.
  • Halvarine en halvarineproducten met minder dan 10 gram verzadigd vet per 100 gram
  • Margarine en margarineproducten, bak- en braadvet en frituurvet met minder dan 20 gram verzadigd vet per 100 gram.
  • Sladressing op basis van olie.
  • Kaasproducten met onverzadigd vet zoals Becel Goud, Becel Broodbeleg.
  • Vette vis.
  • Noten zoals walnoten, pinda's, paranoten, pindakaas en andere notenpasta's.

Bronnen van 'slechte' vetten zijn onder andere:

  • Roomboter, diverse bak- en braadvetten, gewone harde margarines, sommige plantaardige margarines.
  • Vet vlees en vette vleeswaren.
  • Volvette kaas, volle melk en volle melkproducten.
  • Koffiemelk en -poeder, imitatieslagroom.
  • Snacks, gebak en koek.
  • Chocolade, croissant, sausijzenbroodje.
  • Frituurvet en alles wat gefrituurd is

Vetten en cholesterol

Cholesterol, een term die je vaak hoort vallen, maar wat is het eigenlijk precies?

Cholesterol is een vetachtige stof die in je bloed en in alle lichaamscellen van ons lichaam voorkomt. Helaas bestaan er over cholesterol nog veel misverstanden. Veel mensen denken dat cholesterol slecht voor ze is.

Cholesterol heeft echter ook nuttige functies, het is een bouwstof voor lichaamscellen. Het grootste deel, ruim 70%, wordt door ons lichaam zelf aangemaakt, voornamelijk in de lever. De rest krijgen we binnen via onze voeding.

Er zijn twee soorten cholesterol te onderscheiden:

  • LDL cholesterol (Low Density Lipoproteïne)
  • HDL cholesterol (High Density Lipoproteïne)

Beide soorten hebben verschillende functies.

LDL wordt vaak het slechte cholesterol genoemd. LDL leidt namelijk tot ophoping van vetten aan de binnenkant van je aderen. Zodoende kunnen er verstoppingen ontstaan in je bloedvaten. Dit kan weer leiden tot een beroerte, hartaanval of allerlei andere beschadigingen ten gevolge van een verminderde bloedtoevoer. Het eten van te veel verzadigde, ongezonde vetten verhoogt het LDL cholesterolgehalte, kijk hier dus mee uit.

Een hoog HDL cholesterol gehalte verlaagt de kans op hart en vaatziekten en wordt daarom ook wel ‘goed cholesterol’ genoemd.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies