Supplementen

Wat zijn goede supplementen?

Suppletie betekent letterlijk ‘aanvullen’. Voedingssupplementen zijn dan ook gemaakt om tekorten in je dagelijkse voeding aan te vullen. Het zijn stoffen die ook in je normale voeding zitten, bijvoorbeeld whey-eiwit, vitamines, mineralen en zelfs creatine.
Als supplementen enkel voor een aanvulling op je dagelijkse voeding zorgen, waarom gebruiken steeds meer sporters dan tegenwoordig supplementen? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel.
Supplementen kunnen namelijk een aanzienlijke, positieve bijdrage leveren in de prestaties, resultaten en gezondheid van sporters. Mits er aan de belangrijke basis voldaan wordt natuurlijk; een correcte training, goede voeding, optimale rust, geduld en een heleboel doorzettingsvermogen.

Supplementen zijn géén wondermiddelen, maar kunnen wel als een perfecte aanvulling op je voeding of training dienen. Iemand die moeite heeft om voldoende te eten, kan bijvoorbeeld een weightgainer gebruiken. Hij of zij kan zo op een snelle en gezonde manier een groot aantal calorieën binnenkrijgen. Iemand die slecht slaapt, kan ZMA gebruiken, een supplement die de nachtrust verbetert. Maar ook als je op een dood punt in je training belandt bent, kan suppletie uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een pre-workout supplement die zorgt voor meer kracht en energie tijdens de fitness oefeningen.

Welke supplementen werken wel en welke niet?

'Goede' supplementen
Twijfelachtige supplementen
  • HMB (Hydroxy Methyl Boterzuur)
  • BCAA (Branched Chained Amino Acids: vertakte en geketende aminozuren)
  • CLA (Conjugated Linoleic Acid, geconjugeerd linolzuur)
  • Ginseng, Taurine, Colostrum, Arginine
'Slechte', niet werkzame supplementen
  • Creatines in vloeibare vorm
  • Tribulus en Testosteron boosters
  • Chrysine, L-Tyrosine, Maca, Vanadyl Sulfaat, MCT olie

 

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!