Het dijbeen bestaat uit een vierkoppige spier;

  • Rechte dijbeenspier (Rectus Femoris, Sartorius)
  • Laterale brede dijbeenspier (Vastus Lateralis)
  • Mediale brede dijbeen spier (Vastus Medialis)
  • Middelste brede dijbeen spier (Vastus Intermedius)

De rechte en laterale brede dijbeenspier zorgen voor de meeste spiermassa op de bovenbenen, ze liggen voor het grootste deel aan de voor en buitenkant. De mediale brede dijbeenspier ligt aan de binnenkant, vlak boven en deels naast de knie. De middelste brede dijbeenspier is niet zichtbaar, deze ligt in het midden onder de rechte en laterale dijbeenspier.

Omdat de dijbenen de grootste spiergroepcombinatie is, vereist beentraining veel energie. Als je meerdere spiergroepen op een dag traint is het aan te raden om te starten met je beentraining. Als je dit niet doet ben je een groot deel van je energie kwijt waardoor je je benen niet meer optimaal kunt belasten. 
Probeer bij de oefeningen niet door te veren, dit is een veelgemaakte fout in de sportschool met allemaal nare chronische pijntjes en blessures tot gevolg. Zak tijdens de oefening beheerst naar beneden dat je bovenbenen een hoek van ongeveer 80 á 90 graden.

Zorg voor voldoende rust tussen je trainingen. Bedenk dat je je benen in het dagelijkse leven vaak al intensief gebruikt. Afhankelijk van je trainingsintensiteit en niveau, moet je tussen de 48 en 72 uur rusten voor een volledig herstel.

Wil je de meest gemaakte fouten zien bij oefeningen van de quadriceps? Klik dan hier 

Hieronder een overzicht van de fitness oefeningen van de Quadriceps (dijbenen)